Omvormers

Het hart van uw zonnepanelen installatie!


Eén van de belangrijkste keuzes die je dient te maken, als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is de keuze voor het type omvormer. Omvormers zetten de gelijkstroom (DC) dat opgewekt wordt door de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom (AC). Naast de zonnepanelen is de omvormer één van de belangrijkste componenten van een zonne-energie systeem.

Er zijn momenteel drie soorten omvormers voor zonnepanelen beschikbaar in de markt. Dit zijn de string-omvormers, ook wel centrale omvormer genoemd, micro-omvormers en Power Optimizers. Onze adviseurs gaan je informeren en ondersteunen in het maken van de juiste keuze voor de omvormer.


String omvormers

Powerful energy source for your family!

String omvormers zijn de meest kosteneffectieve omvormers die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt. String omvormers kennen ook een uitgebreide keuze aan merken en capaciteiten. Het is een technologie dat zich inmiddels heeft bewezen maar niet geschikt voor alle type installaties. Aangezien de zonnepanelen in serie(s) zijn geplaatst, moeten dus alle panelen geen last van schaduw hebben. Als één of meerdere zonnepanelen gedurende een deel van de dag wordt beschaduwd, wordt het vermogen van de gehele string gereduceerd door de zonnepanelen die beschaduwd worden. Om deze reden is de keuze voor een string-omvormer niet altijd de beste keuze. Eén van de meest voorkomende redenen dat een zonnepaneel minder stroom produceert of helemaal geen stroom produceert is schaduw van objecten op het dak of in de omgeving.


Micro omvormers

Powerful energy source for your family!

Micro omvormers zijn de laatste jaren in populariteit gestegen, vooral bij particulieren die overwegen om zonnepanelen te kopen. Een micro omvormer is namelijk in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen. Dat gebeurt mede door het feit dat de micro omvormers worden afzonderlijk op elk zonnepaneel geplaatst en zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen direct op het dak om in wisselstroom. Praktisch gezien, heeft iedere paneel zijn eigen omvormer. Tegenwoordig zijn er micro omvormers die twee of vier panelen kunnen bedienen.

Deze oplossing is ideaal voor installaties waar de panelen last kunnen hebben van schaduw. Eén van de belangrijkste voordelen van micro-omvormers is dat ze de negatieve effecten van gedeeltelijke of volledige schaduw afschermen. Omdat de omzetting van DC naar AC stroom bij elk afzonderlijk paneel plaatsvindt is er geen ‘knelpunt’ wanneer de productie van een paneel afneemt. Daarnaast is het mogelijk om met micro-omvormers de prestaties per paneel te controleren. De micro omvormers kennen doorgans een vrije lange garantietermijn tot 25 jaar.


Power Optimizers

Powerful energy source for your family!

Power optimizers zijn slimme regelsystemen die net als micro omvormers achter elk zonnepaneel worden geplaatst. Net zoals micro-omvormers worden de Power Optimizers per paneel gemonteerd achter het zonnepaneel. In plaats van de dc-stroom om te zetten in AC-stroom zorgt de Power Optimizer voor het optimaliseren van het opgewekte dc-stroom, dat vervolgens wordt omgezet door een ‘centrale’ omvormer. Deze aanpak resulteert in een hogere systeem efficiëntie. Power Optimizers bieden veel van dezelfde voordelen als micro-omvormers. Ook hierbij wordt ervoor gezorgd dat een slechte prestatie van het ene paneel niet de rest van de installatie bepaalt. Net als micro-omvormers verminderen de Power Optimizers het negatief effect van schaduwvorming en bieden de mogelijkheid om het vermogen per paneel te controleren. Power Optimizers worden vaak beschouwd als een compromis tussen de duurdere micro-omvormers en de standaard string omvormer.